SKŁADNIKI:
- golonko
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- konsek selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziorek ziela angielskigo
- 5 ziorek pieprzu
- idzie dać cebula
SKŁADNIKI NA MARYNATA:
- tłuszcz z warzynio abo 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka czerwonyj papryki
- 1 łyżeczka magi
JAK ZROBIĆ?
- golonko przed obróbkom moczy we solance (1łyżka soli na 1l wody) przez 24h - golonko musi być całe zalote tom wodom
- jak mocie tako możliwość to idzie te golonko nastrzyknąć tom solankom coby sie lepij przepeklowało
- w dziyń w kery bydymy golonko piyc wyciongomy z solanki, wkłodomy do garca i zalywomy wodom tak coby golonko było całe przikryte, wciepujymy prziprawy (liść laurowy, ziele, pieprz i ewyntualnie cebula) i woda solymy (ok. 1 łyżeczka soli na 1l wody, idzie sie tyż dać kostka rosołowo
- po ok. 1h warzynio wciepujymy do wywaru gymiza, czyli marchewka, pietruszka, seler i warzymy tak długo aż golonko bydzie fajne miynkie, w razie potrzeby dosolić bo wywar mo być wyraźnie słony
- jak nom sie golonko uwarzi to go niy wyciongomy takie wrawe ino czekomy żeby wytyngło w tym wywarze (wtedy nom sie niy rozleci przi wycionganiu
- tłuszcz zbiyromy z wiyrchu, dodowomy miód, papryka czerwono i jak lubicie to magi - miyszomy
- skóra na golonku nacinomy w kostka i kulomy te golonko we marynacie ze wszystkich stron
- nagrzywomy piekarnik do 200oC, golonko wsadzomy do żaroodpornego naczynia, przikrywomy i piekymy
- żeby golonko niy było suche, trza go podlywać wytopionym sosym ale idzie tyż na początku pieczynio poloć go wywarym w kerym sie warziło
- golonko piekymy pod przikryciym ok 1h, potym ściągomy dekiel i piekymy do zarumiyniynio, w tym czasie tyż podlywomy i mogymy obracać coby z kożdyj strony było piykne
WSKAZÓWKA: nojlepij podać z kartoflami i zasmażanom kapustom abo ciapkapustom, ale idzie tyż podać z chlebym abo żymłom, zymftym i chrzanym






