Golonko pieczone

SKŁADNIKI:

  • golonko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • konsek selera
  • 2 li┼Ťcie laurowe
  • 5 ziorek ziela angielskigo
  • 5 ziorek pieprzu
  • idzie da─ç cebula

SKŁADNIKI NA MARYNATA:

  • t┼éuszcz z warzynio abo 2 ┼éy┼╝ki oleju
  • 1 ┼éy┼╝ka miodu
  • 1 ┼éy┼╝eczka czerwonyj papryki
  • 1 ┼éy┼╝eczka magi

JAK ZROBI─ć?

  1. golonko przed obróbkom moczy we solance (1łyżka soli na 1l wody) przez 24h - golonko musi być całe zalote tom wodom
  2. jak mocie tako mo┼╝liwo┼Ť─ç to idzie te golonko nastrzykn─ů─ç tom solankom coby sie lepij przepeklowa┼éo
  3. w dziy┼ä w kery bydymy golonko piyc wyciongomy z solanki, wk┼éodomy do garca i zalywomy wodom tak coby golonko by┼éo ca┼ée przikryte, wciepujymy prziprawy (li┼Ť─ç laurowy, ziele, pieprz i ewyntualnie cebula) i woda solymy (ok. 1 ┼éy┼╝eczka soli na 1l wody, idzie sie ty┼╝ da─ç kostka roso┼éowo
  4. po ok. 1h warzynio wciepujymy do wywaru gymiza, czyli marchewka, pietruszka, seler i warzymy tak długo aż golonko bydzie fajne miynkie, w razie potrzeby dosolić bo wywar mo być wyraźnie słony
  5. jak nom sie golonko uwarzi to go niy wyciongomy takie wrawe ino czekomy żeby wytyngło w tym wywarze (wtedy nom sie niy rozleci przi wycionganiu
  6. tłuszcz zbiyromy z wiyrchu, dodowomy miód, papryka czerwono i jak lubicie to magi - miyszomy
  7. sk├│ra na golonku nacinomy w kostka i kulomy te golonko we marynacie ze wszystkich stron
  8. nagrzywomy piekarnik do 200oC, golonko wsadzomy do ┼╝aroodpornego naczynia, przikrywomy i piekymy
  9. ┼╝eby golonko niy by┼éo suche, trza go podlywa─ç wytopionym sosym ale idzie ty┼╝ na pocz─ůtku pieczynio polo─ç go wywarym w kerym sie warzi┼éo
  10. golonko piekymy pod przikryciym ok 1h, potym ┼Ťci─ůgomy dekiel i piekymy do zarumiyniynio, w tym czasie ty┼╝ podlywomy i mogymy obraca─ç coby z ko┼╝dyj strony by┼éo piykne

WSKAZÓWKA: nojlepij podać z kartoflami i zasmażanom kapustom abo ciapkapustom, ale idzie tyż podać z chlebym abo żymłom, zymftym i chrzanym