Pikle z łogórków

SKŁADNIKI:

  • 2kg łogórków (ale może być tyż: papryka, cukinia, marchewka, blomkul czyli kalafior, cebula, czosnek)
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w kulkach
  • marchewka

SKŁADNIKI NA ZALYWA:

  • 4 szkl wody
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl octu

JAK ZROBIĆ?

  1. zalywa uwarzić
  2. łogórki obrać, wykroć pestki, pokroć w słupki, ćwiartki abo ósymki w zależności od wielkości łogórków
  3. zasolić 2 łyżeczkami soli i zostawić na ok. 2h
  4. po 2h odsączyć z wody i wrazić do krałzów (słoiczków) ok 300ml
  5. do kożdyj krałzy wsadzić 2 kulki ziela, 1 mały listek laurowy, 2 kulki pieprzu i 2 plastry surowyj marchewki (żeby przełomać ostry ocet)
  6. zaloć zalywom i zostawić na noc
  7. pasteryzować na drugi dziyń ok 10 minut