SKŁADNIKI:
- 500 kwiotków z mlycza (mniszek lekarski) - same kwiotki bez łodyg
- 1L wody
- 1kg cukru
- 2-3 cytryny
JAK ZROBIĆ?
- zebrane kwiotki mlycza rozkłodomy na biołe prześciyradło, coby wszystkie chroboki z nim powyłaziły
- kwiotki zalywomy wodom i warzymy ok 40min na wolnym ogniu
- po uwarzyniu zostawiomy wywar na 24h
- odcedzomy kwiotki przez garza, tak fest jak ino idzie
- wciepujymy cukier i wyciskomy 2-3 cytryny
- warzymy 2-3h tak długo aż miód trocha zgynstnieje (ale niy bydzie taki gynsty jak miód pszczeli)
- gorki miód przelywomy do krałzków a krałzy stawiomy na deklu (do góry nogami). Idzie te krałzy owinąć ryncznikiym wtedy miód poleku dochodzi i mo dłuższy termin przidatności
WSKAZÓWKA: Główki zbiyrać przed połedniym, wtedy som nojbardzij otwarte i majom nojwiyncyj smaku i aromatu. Prześciyradło na pewno sie uflekuje z mlycza wiync trza wziąć takie starsze. Woń z wywaru ni ma fajno.
Miód z mlycza mo właściwości przeciwzapalne, na kaszel, ból gardła, obniżo cholesterol i zwiynkszo odporność